Kıllorik Ekşisi
Genelde kışın yapılan bir yemek olup, hububat ve yazın kış için kurutulmuş sebzelerden yapılır.
4 kişilik malzeme:
2 su bardağı dögme, bir su bardağı Lobık (böğrülce), iki su bardağı sındırık (öğütülmüş bulgurun incesi), yeteri miktar da küp şeker büyüklüğünde kurutulmuş patlıcan, summak, sade yağ, pul biber, biber ve domates salçası.
Yapılışı; İki saat önce sındırık su ile yoğrularak bir kabın içinde yumuşamaya bırakılır. Daha sonra kuru patlıcanlar suda haşlatılıp süzülür. Yumuşayan sındırık hamuru büyük bir fındık büyüklüğünde iki elin ayasında yuvarlayarak birbirine yapışmayacak şekilde bırakılır. Ayrı bir kapta ise Lobık ve döğme haşlanarak hazırlanır. En son summak bir kapta suya koyularak bekletilir. Tüm bunlar bittikten sonra, bir tencereye hepsi boşaltılarak iki veya üç kaynar gelir ve başka bir tavada sade yağ, pul biber, biber ve domates salçası ve yeteri kadar tuz katılarak kızartılır. Kaynamış yemeğin üzerine dökülür. Bir kaynama daha getirilerek ateşten indirilir ve servis yapılır.
Taze Peynir Helvası
Taze peynir helvası, taze peynirin olduğu mevsimde yapılır.
4 kişilik helva için Malzeme;
Yarım kilo tam yağlı taze peynir, yarım çay bardağı toz şeker, yarım çay bardağı un, unun hafifçe kavrulması için yeteri kadar sade yağ, yeteri kadar ceviz veya fıstık. Bir tavada sade yağ eritilerek içine konulan un hafif kavrulur ve tavaya taze peynir ilave edilerek unla beraber karıştırılarak eritilir. Peynir tam eridikten sonra katılaşan helvaya şeker katılarak hafif ateşte biraz daha karıştırılarak tam kıvamına gelince ateşten indirilerek biraz bekletilerek servis yapılır.
Etli Sıkma (Ekşili)
Ekşili etli sıkma, isminden de anlaşıldığı gibi, hem etli, hem sulu bir yemektir.
4 kişilik malzeme;
Yarım kilo yağsız kırmızı çiğ köftelik et, bir çay bardağı koruk suyu veya koruk kurusu o da yoksa, limon tuzu, pul biber, biber ve domates salçası, tuz, sade yağ ve bazen de isteğe göre az miktarda pirinç.
Yapılışı: Et, Önce tokmakla et taşında dövülerek çiğ köftelik kıvamına getirilirken içindeki sinirleri alınır. Bir tencereye yağ,domates, biber salçası ve pul biber konularak kızartılır ve yeteri kadar (takriben 2 litre) su ilave edilerek kaynatılmaya bırakılırken, ıslatılmış iki elin ayasıyla et iri fındık büyüklüğünde yuvarlatıp bir tepsiye konulur. Daha sonra etler yavaşça kaynayan suya konularak kaynamaya bırakılır. Etler tam piştikten sonra servise hazır olur. isteğe bağlı olarak baharat da eklenebilir.
Kaynak:Tarihi Ve Kültürüyle Siverek
Basıldığı Yer : Tisamat Matbaası Ankara 2003